четвртак, 29. новембар 2012.

Cinerarija - srebrna prašina kao jesenji akcent

Cinererija maritima
Cineraria maritima poznata kao srebrna prašina, svojim neobičnim listovima srebrne boje daće posebnu draž okruženju u kome se nalazi. Bilo da je zasadite samostalno u dekorativnim saksijama na terasi, ili je grupišete u basti, ova biljka će vam uzvratiti svojom lepotom u hladnim jesenjim i zimskim danima.
          Iako je dekorativna tokom cele godine, pri pogledu na ovu biljku stiče se utisak da su joj listovi upravo prekriveni injem, te se idealno uklapa u zimski ambijent. S obzirom na to da je biljka otprna na mraz i nalete vetra, neće vam zadavati brigu oko nege u zimskom periodu. Leti joj prija obilno zalivanje a može bez problema da podnese i sušne periode. Ako je gajite u saksijama poželjno je prihranjivanje tečnim đubrivom u preoleće i leto.
          Listovi prekriveni sitnim dlačicama imaju srebno-belu boju. Boja listova zavisi od mesta na kome se biljka nalazi, pa će u hladovini listovi biti više zeleni. Na suncu će do izražaja doći srebrna nijansa koja daje odličan kontrst sa drugim biljkama, te je možete praviti baštenske kompozicije kombinujući cinerariju sa velikim brojem biljaka. Uzmimo kao primer eriku sa kojom se moze postići dobra kombinacija kako u boji tako i u pogledu karakteristika. Obe biljke višegodišnje, zimzelene i rastu približno iste visine. Erika se u drugoj godini naglo širi do 50 cm, dok cinerarija može dostići sirinu od 30 cm, pa bi trebalo obratiti pažnju na razmak između biljaka.
Cinerarija i erika
          Cinererija je veoma prilagodljiva i za pravljenje bordura, a lako možete oblikovati zakidanjem suvišnih grančica. Ako se odlučite da je posadite u vidu bordure najbolje bi bilo da je proizvedete iz semena koje terba posaditi u martu, ili je razmnožite isečcima stabla u proleće. Za manje površine vam je najednostavnije da kupite gotove mlade sadnice.
          U svakom slučaju cinerarija vam daje razlog da posle zbrinjavanja pojedinih biljaka za zimski period nešto novo posadite.