субота, 1. децембар 2012.

Kućna sreća

Helxsine soleirolii
Helxine soleirolii poznata je u narodu kao kućna sreća, jer po mnogim verovanjima donosi radost i veselje u prostorijama u kojima se uzgaja. Spada u rod višegodišnjih zeljastih biljaka koja formira gust zeleni tepih od lišća. Ovu biljku možete lako uzgajati u sobi pored prozora, na terasi ili u bašti, a od vas na sreću neće imati prevelika očekivanja.
          U kućnim uslovima odaberite kutak koji je bliži prozoru, bez obzira na stranu sveta prema kojoj soba gleda. Biljka voli vlažno zemljište i povremeno orošavanje. Zbog toga povedite računa da u toku grejne sezone bude udeljena od grejnih tela. Nemojte je zalivati preobilno, dovoljno je da zemljište bude vlažno a ne previše mokro. Preporučuje se zalivanje tako što sipate vodu u tacnu, a listiće poprskate.
          Napolju nije potrebno orošavanje, sem u toku vrelih letnjih dana. Na terasi je redovno zalivajte. U bašti vodite računa gde je sadite jer se lako širi i prekriva tlo, a najmanje što želite je da vam prekrije neku drugu biljku. Ali veoma lepo izgleda u kombinaciji sa nekom višljom biljkom kao njena podloga koja prekriva zemlju. Ako ta kombinacija bude sa krasulom koja je poznatija kao drvo para, onda ste učinili pravi pogodak.
         Uspešno razmnožavanje možete učiniti deobom korena od aprila do ranog septembra. Lako možete od nje napraviti loptastu formu ako je oblikujete makazama, ili ručno zakidate suvišne grančice. Za savršen oblik poželjno je redovno oblikovanje.
          Ako je za poverovati narodnim verovanjima da vam ova biljka može uneti radost i veselje u dom, požurite i nabavite je jos u koliko danas. Jer kako kaže latinska poslovica faber est suae quisque fortunae (svako je kovač svoje sreće), malo dodatne kućne sreće  vam neće škoditi.