недеља, 14. април 2013.

Drvo para - obogatite svoj dom

Crassula ovarta
Crassula ovarta poznatija kao drvo para ili japansko drvo,predstavlja biljku koju ne možete izostaviti iz svog okruženja. Bilo da je uzgajete zbog narodnih verovanja da ova biljka doprinosi da više novca dođe u okruženje osobe koja je uzgaja, njenog zanimljivog drvenastog izgleda ili iz oba razloga, interesantan izgeld ovog mini drveta svakako će uneti dah priride u vaš dom ili kancelariju. 
         
Svojim izgledom podseća na bonsai, a ako je verovati feng šujiu da bi imali više novca treba je staviti desno od vrata. Ima drvenasto stablo i mesnate zelene listove koji se razlikuju u zavisnosti od vrste. Biljka spada u rod sukulentnih biljaka te je najbolje zalivati je jednom u dve nedelje, što je čini idealnom za kancelarijske prostore gde je pretežno suv vazduh pa zahtevnije biljke teže opstaju. Ipak morate obezbediti dovoljnu količinu svetlosti jer bi u suprotnom došlo do opadanja listova. Isti problem se moze javiti i ako biljku previše zalijete. 
          Krasula se u toku leta može izneti u baštu ili na terasu uz izbegavanje direktnog sunca u toku celog dana. Zimi miruje od oktobra do aprila i čuva se kao većina kaktusa na nekom hladnijem mestu dalje od grejanja, i zalivanje u malim količinama. 
          Kada presađujete krasulu, u običnu zemlju za cveće dodajte malo peska. Postupak razmnožavanja je jednostavan i to iz reznice koju ćete ostaviti nekoliko dana da se zasuši pa je onda posadite u mešavinu peska i zemlje, ili otkinuti list položiti na istu mešavinu. U oba slučaja za četiri nedelje imaćete novu biljku. 

Нема коментара:

Постави коментар